VABILO – Sistemi za podporo odločanja v integriranem varstvu rastlin, 18. 5. online

Spoštovani!

Zelo nas veseli, da ste z vašim sodelovanjem na delavnicah evropskega projekta IPM Decisions (https://www.ipmdecisions.net) aktivno vključeni v razvoj vseevropske spletne platforme za enostavno uporabo obstoječih sistemov za podporo odločanja v integriranem varstvu rastlin. Platforma bo uporabnikom zagotavljala podporo pri diagnostiki zdravstvenega stanja rastlin, predlagala nabor ukrepov za zmanjševanje tveganja za pojav škode na pridelkih ter omogočala preverjanje njihove učinkovitosti.

Ker želimo, da bodo rezultati našega skupnega raziskovalnega dela resnično v pomoč uporabnikom, bomo organizirali tretjo delavnico projekta IPM Decisions na kateri želimo nadaljevati z vašo aktivno vključenostjo v razvoj platforme. Na osnovi vaših priporočil, komentarjev in rezultatov anket preteklih delavnic, ki smo ju organizirali v letu 2020 in 2021, smo platformo izboljšali in prilagodili vašim pričakovanjem. Cilj tokratne delavnice bo ocena uporabniške izkušnje platforme in iskanje rešitev za odpravo ovir pri uporabi sistemov za podporo odločanja pri varstvu rastlin in kmetijski pridelavi nasploh. Ocena uporabniške izkušnje je izredno pomembna zaključna faza razvoja tovrstnih orodij za obvladovanje bolezni in škodljivcev. Na delavnici bomo predstavili tudi povzetke rezultatov lanskoletnega srečanja, kar bo iztočnica za razpravo o pomenu in uporabnosti sistemov za podporo odločanja pri integriranem varstvu rastlin z vidika kmetov, kmetijskih svetovalcev in razvijalcev tovrstnih orodij.

Prepričani smo, da vas sodelovanja pri projektu IPM Decisions veseli in zanima, zato vas lepo vabimo na tretjo delavnico, ki bo potekala v sredo, 18. maja 2022  od 9:00 do 10:30. Delavnico bomo izvedli virtualno preko aplikacije Zoom (https://zoom.us/j/94708509434). Program delavnice je priložen vabilu.

Za lažjo izvedbo delavnice, vas lepo prosimo, če se pred pričetkom delavnice prijavite v platformo (https://ipm-decisions.ukwest.cloudapp.azure.com). Navodila za prijavo in uporabo platforme so prav tako priložena. Za izbrane lokacije kmetij lahko traja do dve uri, da sistem pridobi potrebne vremenske podatke, zato je za rezultate nekaterih modelov DSS, potrebno nekoliko počakati.

Udeležba na delavnici je brezplačna in bo potekala v slovenskem jeziku.

Veseli bomo, če informacijo o delavnici posredujete tudi vašim sodelavcem in strokovnim kolegom, ki so lepo vabljeni, da se nam pridružijo.

S pozdravi v imenu celotne projektne skupine!

Prof. dr. Marko Debeljak                                                                                                                         

Institut Jožef Stefan

Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana

Jamova 39

1000 Ljubljana

e-mail: marko.debeljak@ijs.si